Name of current page

DMA logo

Lassonde EPM Pavilions

Lassonde EPM Pavilions

Lassonde EPM Pavilions

Client:

Cost:

Final completion:

In consortium with:

Prize:

Université de Montréal

78 000 000 $

2005

SBT et MSDL

- Canadian Council of Professional Engineers Award for the highest LEED score in Canada, 2006
- Génie-conseil québécois Grand Prize, 2006

The project consisted of 32 750 m2 in floor area in two pavilions, separated by a expansive atrium, 15 metres in width…It is located on a steep site north of the main Ecole Polytechnique building. Built within the site limits imposed by the University's Master Plan, the generous volume is inspired by the horizontality of the layers of the exposed rock at this area of the campus instead of imitating the adjacent main pavilion that was designed by Ernest Cormier.
Different functions and departments were installed on the 9 levels of the two pavilions: 26 classrooms at the lower levels; electrical and mechanical engineering at the intermediate levels and the library at the upper levels. A three level indoor parking garage was also included in the project.
The main materials used are glass and yellow brick. The Lassonde Pavilion obtained a Gold LEED certification, the highest level achieved in Canada for a teaching institution at the time.